La Brúixola daurada

dimarts, de gener 08, 2008

Els secrets de Philip Pullman per Emili Teixidor
Benvolgudes noies i benvolguts nois: Us voldria recomanar un llibre i una pel·lícula que estic segur que us agradaran. Tots els nois i noies - i tots els adults- a qui he recomanat el llibre - que en realitat és una trilogia, o sigui són tres llibres seguits, o sigui que expliquen la mateixa història , que segueixen, com dèiem abans- els ha agradat molt. La pel·lícula l'acaben d´estrenar ara mateix i es titula La Brúixola daurada i la interpreten Nicole Kidman i Steve Graig, i una nena que fa el paper protagonista, i els tres llibres d'on han tret el guió porten el títol global de La matèria obscura i tenen els noms següents: Llums del Nord, el primer, La daga,el segon, i El telescopi d'ambre, la tercera part. L'editorial és Empúries, en català, i Edicions B. en castellà. L'autor és Phillip Pullman i molts crítics diuen que és millor escriptor que l'autora de Harry Potter, tot i que a mi les comparacions no m'agraden gens. Si llegiu la trilogia abans de veure la pel·lícula us adonareu d'un dels secrets de la lectura, i és que el llibre explica moltes més coses de les que el cinema o la televisió són capaços de mostrar, d'ensenyar en la pantalla, i d'aquesta manera en contemplar les imatges vosaltres podeu establir un diàleg interior, silenciós però animat i divertit , afegint detalls i episodis que el cinema ha d'escurçar i presentar de manera més ràpida i resumida. Així podreu opinar amb més fonament i amb més coneixement que els espectadors que es limitin a empassar-se les imatges que els donen sense conèixer l'extensió i la profunditat de la història que els mostren. Podríem dir que el cinema es dirigeix als nostres ulls . i el llibre, la lectura, es dirigeix al nostre cervell. Una pel·lícula explicada no és el mateix que una pel·lícula vista, però un llibre llegit és igual si el llegeixes tu mateix que si te'l llegeix un altre. Tot això ja ho saps i la millor manera d'engrescar-se amb la lectura és llegint un bon llibre.Per això us recomano aquesta trilogia. En la lectura us adonareu que l'autor fa servir la fantasia per penetrar en terrenys difícils de mostrar en la realitat, com ara el més enllà de la mort, els universos paral·les de què ens parlen els científics , el poder del mal i el poder del bé i de l'amistat, el coratge, la salvació de la humanitat...Abans he dit que és una obra profunda per això, perquè no és limita a distreure'ns amb peripècies fantàstiques, sinó que darrere de les aventures hi ha un misteri, que ens interessa a tots els humans, lectors o no, i és la raó del perquè vivim i lluitem i donen sentit a la nostra vida. Bona lectura, doncs!


AVUI 13 de Desembre del 2007

També et pot agradar

4 comentaris

 1. Hola, ja m'explicaras com has introduït al imatge, m'agrada !!
  Salut!

  ResponElimina
 2. Per als fans de la Nicole Kidman, "La Brújula Dorada" (The Golden Compass), és un altre regal. Un dia va afirmar que no faria més cinema americà perquè li semblava poc intel.ligent i encara que es desmarqui de grans actuacions com la de "Dogville" de von Trier o "Los Otros" d'Amenábar, aquesta és una altra de les bones. És la mala malissima (o no tant) en un món de fantasia i aventures. Per als més petits, la nena és Dakota Blue Richard (no la confoneu amb Dakota Fanning, també una jove actriu, més nena encara) que protagonitzará altres pel.licules d'aquesta trilogia (sí, "The Golden Compass" és la primer entrega del que serà la trilogia).

  ResponElimina
 3. Soc una noia de segon bastant "molesta" per aquest comentari. Jo vaig recomenar aquesta triologia a una profesora a una activitat on ens ensenyaven el funcionament de la biblioteca molt abans de que la tiguesin allí o surtís la pel·lícula. I aqeusta profesora, parlant clar, va pasar absolutament de mi. Eixò demostra que tot hi que ho vulguin negar, la gent sempre es deixa emportar per el que es més popular i no necesariament el que es millor, i em fa moltisíma ràbia, perque eixò no es només negatiu per les persones que recomenem, sino que també per el centre perque els alumnes ja no s'animen a recomanar res més, com jo. I eixò és negatiu per que si els alumnes no opinen no se sap que es el que volen i si no hi ha lectura variada (perque no trobo bé llegir només el que és popular) i al gust de tothom el alumnes no aniran a la biblioteca.

  ResponElimina
 4. Mai he vist una pel·lícula tan dolenta, m'he llegit el llibre i és que m'he indignat.El llibre està molt millor que la pel·lícula, et dóna més informació. En canvi, a la pel·lícula s'inventen les coses i treuen les parts més interessants. Vaja, destrossen el llibre!
  I llavors em paro a pensar, i dic:
  -de veritat cal fer una pel·lícula d'un llibre perquè sigui famós?
  No trobeu que els llibres de la Laura Gallego són molt "xulos"? Doncs l'autora no va voler fer una pel·lícula d'ells i crec que la va encertar.

  ResponElimina