Premi Nobel de Literatura 2014 : Patrick Modiano

dilluns, d’octubre 13, 2014

La biblioteca vol felicitar al flamant Premi Nobel de Literatura del 2014, en Patrick Modiano.Aquest escriptor italobelga (els seus pares, ell un italojueu i ella una actriu belga, es van conèixer a la França ocupada), en llengua francesa, va néixer al final de la IIGM (tema molt present a tota la seva obra).

Altres de les característiques de les seves obres són la seva brevetat al mateix temps que intensitat narrativa o la ciutat de Paris durant el govern de Vichy.

Els llibres que tenim d'aquest autor a la biblioteca són els següents:


Diumenges d'agostLa Creu del Sud és un magnífic diamant amb una llarga història i una maledicció. Sylvia, la protagonista de la novel·la, se n'apropia i això li impedeix dirigir el seu propi destí i escapar-se d'un marit presumptuós i d'una vida absurda.

Modiano, Patrick, 1945-; Turull, Isabel [trad.]. Diumenges d'agost. Barcelona: Columna, 1988.


Dora Bruder
Una adolescent perduda en els plecs del passat resumeix en la seva desoladora peripècia vital el sofriment de tota una època: el continent europeu en l'era hitleriana, vist des de la perspectiva actual, i l'aventura moral de l'escriptor que tracta de recobrar la veritat d'aquell temps i aquells éssers. El 31 de desembre de 1941, en el periòdic Paris-Soir va aparèixer un anunci patètic: uns pares tractaven de trobar a la seva filla, de 15 anys, que s'havia escapolit d'un col·legi de monges. Nou mesos més tard, el nom de la noia apareix en una llista de deportats al camp d'extermini de Auschwitz. Arrel d'aquestes dues desaparicions successives coneixem la destinació de tot un poble, de tota França i de tota Europa, en una era de dolor, d'humiliacions i de violència, en la qual la puresa ressalta per contrast sobre un fons de destrucció. 
Modiano, Patrick, 1945-; García Ortega, Adolfo, 1958- [pròl.]; Pino, Marina [trad.]. Dora Bruder. Barcelona: Seix Barral, 2008.


Trilogía de la ocupación
Tres novel·les que van rebre nombrosos guardons i que representen més brillant relant novel·lístic de la complicitat social i la fantasmagòrica, de l'antisemitisme, el crim organitzat i la festa d'alguns en aquest negre període del segle XX francès. Concretament del París ocupat, la seva gestació i conseqüències. Entre el deliri, el somni i la falsificació desfilen tots els fantasmes de l'època. Entre ells, el pare, una banda criminal que gira en el seu profit l'amenaça de l'enemic i la bogeria ideològica d'un jueu antisemita.

Modiano, Patrick, 1945-; Gallego Urrutia, María Teresa [trad.]; Llop, José Carlos, 1956- [pròl.]. Trilogía de la ocupación. Barcelona: Anagrama, 2012.

També et pot agradar

0 comentaris