Tots Sants, la Castanyada i Halloween, explicat als nostres alumnes

dijous, d’octubre 31, 2013

Tots Sants i la tardor

La festa de Tots Sants, està estretament relacionada amb una cosa que ens envolta i que de fet vivim en ella. I tot i que això podria ser una endevinalla de la qual la resposta fos la vida, és una cosa més senzilla: el medi ambient, la terra i la tardor.

N’hi han moltes coses de la tardor que ens recorden o que podrien ser una metàfora de la mort. Aquestes són entre d'altres:

- La fi de l’estiu
- La fi de la llum (els dies canvien de tenir més hores de llum a més hores de foscor)
- La fi de la calor del sol
- Cauen les fulles dels arbres
- La fi de les collites

Primer sol de la tardor 2013
La platja de Pineda al matí el 
23/09/2013 / Foto:Manoli Andreu

Quin és l’origen comú de Tots Sants, la Castanyada i Halloween ?

Si fem un acte d’imaginació i ens imaginem un món molt i molt antic, on no existia la tecnologia, ni els diners i sobretot no existia la religió com la coneixem avui en dia, arribarem a l’època dels celtes, que eren una gran civilització que va dominar tota Europa a l’edat del Ferro (1200a.C. - 400 a.C.).

Si no hi havia màquines, ni electricitat, ni res de tot el que tenim ara, quina podria ser la principal inquietud d’aquestes persones? Doncs segurament el menjar, ja fos en forma de collita o d’animals. I les seves pors? Segurament la mort, no tenir un lloc segur on descansar o dormir i quedar-se sense menjar. Segurament per aquest motiu per a ells era molt important la terra i el sol i també per aquest motiu van desenvolupar una religió animista (és la que creu que els deus habiten en els objectes). El fet es que dins d’aquesta religió van venerar la terra i les seves estacions i com ja hem dit abans la tardor te moltes connotacions de mort. Per aquest motiu tenien 4 grans festes: Imbolc, Beltane, Lugh-nassad y Samhain, cadascuna relacionada amb una estació o solstici, i aquesta de Samhain, era la de la tardor.

Totes les festivitats celtes es celebraven per la nit, i segurament per això i a dia d’avui les grans festes de la humanitat es continuen celebrant per la nit com Halloween, Any Nou, Sant Joan, per que totes aquestes festes provenen dels celtes i del paganisme.

Durant aquesta nit la gent quedava en grans grups i el foc tenia una presència molt important, la festa no durava una sola nit, si no que durava una setmana sencera.

La nit de Samhain és la nit que la porta entre l’altre món i el nostre està més oberta de tot l’any i això permet que els morts ens visitin: segons els celtes és clar.


Els seus costums per aquesta festa eren entre d’altres, començar a menjar les provisions guardades durant l’estiu (fruits secs i fer la matança dels animals entre d’altres), portar disfresses i màscares, fer llanternes amb vegetals (naps) i dóna’ls-hi formes de cara per espantar els mals esperits. Els nens oferien entreteniment a canvi de menjar. També i com els esperits eren molt presents, es feien actes d’adivinació. Per aquests actes era habitual menjar i utilitzar fruites pròpies del temps com les pomes i les castanyes. De fet aquestes eren eines per endevinar. Les pomes per exemple es pelaven i arrel de la forma de la pell, es podia endevinar el futur. Amb les castanyes passava el mateix, però es rostien i depenent de si es separaven i quant o no, es feia una predicció.

Però què va passar amb Samhain?

Els celtes van ser envaïts pels romans i tot i que els romans tenien la religió romana, el cristianisme va tenir tant de seguiment, influència i poder que al s. V es va legalitzar i al s. VI va passar a ser l’única religió oficial de l’Imperi Romà. Havien canviat les tornes i la religió que abans era la perseguida, ara s’havia convertit en perseguidora.

Tots Sants per Fra Angelico 

El cristianisme tenia un dia per celebrar la mort de tots els màrtirs (gent que havia mort per ser cristiana), aquest dia era el 13 de maig, però el Papa Gregori III (741) va moure-la al dia 1 de novembre i la va convertir de el dia dels màrtirs a dia de Tots els Sants, per tal de cristianitzar la festivitat pagana que encara es continuava celebrant. Aquest dia va ser conegut en anglès amb el nom de All Hallow's Eve (que vol dir "Vígilia de Tots els Sants"), desprès All Hallowed Eve i finalment Halloween.

Així hem de ser conscients que el que estem celebrant per la castanyada és originàriament l’inici de l’hivern, de la mateixa forma que per la revetlla de Sant Joan celebrem l’inici de l’estiu.

Tot i això des de la Biblioteca us desitgem Bona Castanyada!


També et pot agradar

0 comentaris