Club de lectura - Abril 2012

dimecres, de maig 02, 2012


Niños feroces.- Lorenzo Silva, Ed. Planeta    Amb l’aigua fins al coll .- Petros Markaris Ed. Tusquets

El proppasssat dijous 26 d’Abril es va fer la sessió del Club de Lectura.  Es van comentar els dos llibres esmentats.

Lorenzo Silva que ja ens havia sorprès agradablement amb  El blog del Inquisidor, novel·la  situada  a l’època contemporànea però amb transfons medieval. Torna una altra vegada a la novel.la històrica. Tot i que agafa una part de  la guerra civil,en tracta  fragments  poc coneguts com el  de “La División Azul” i la defensa de Berlín per part d’alguns espanyols que van passar fraudulentament la frontera l’any 1942 per unir-se a l’exèrcit  hitlerià  molt malmès i gairebé vençut.

Amb aquesta obra Silva ens vol parlar de la guerra, del passat pròxim (Guerra Civil)  i del present (Afganistán i Irak) però també del procés de formació d’on escriptor novell, el qual a través del testimoni d’un supervivent de  la “División Azul” farà  la seva primera novel·la. El material, no per casualitat, li ha brindat el seu professor del taller d’escriptura que ha vist les qualitats del noi però també la seva desorientació.

Amb una estructura original que va alternant diversos plans narratius ens acostem  a una història  de guerra i a unes reflexions sobre la guerra que els soldats actuals, de pocs anys, com el personatge de la guerra civil ens van oferint.

El final amb la seves reflexions sobre el 11S tanca una història después d’haver.nos ofert la seva pròpia visió de la guerra i la reflexió amarga de qui  sempre l’ha protagonitzada :  els nens i adolescents.


La novel·la de Petros Markaris,  està ben construïda, com totes les seves trames. Amb Jaritos de protagonista juntament amb la seva familia que pren més o menys relleu segons a quines històries. És una descripció de la crisi grega actual. La muller de Jaritos, així com  la filla i el gendre, il·lustren la forma de vida i les estretors dels ciutadans grecs.  La ficció  ens  apropa  a  la realitat  d’una  societat, la precarietat de la qual  ha esdevingut inquietant  i perillosa  per als c grecs que han de sobreviure amb molt pocs recursos i amb nul·la ajuda social  i al mateix temps veuen com tot s’ensorra al seu voltant a causa  de la corrupció i el descontrol.

També et pot agradar

0 comentaris