Comentari Valor de ley de C. Portis, Ed de Bolsillo

divendres, d’abril 29, 2011

Ahir dijous 28 d'abril vam fer la sessió del Club de Lectura per comentar el llibre que ha donat lloc a  la pel·lícula Valor de ley.
Es tracta d'una obra que aparentment segueix el gènere  de narracions de l'oest, a l'estil de Kal May o Zane Gray però res més lluny d'això, la història  té un relleu i unes qualitats molt superiors. Els personatges no són plans en absolut, el principal protagonista masculí, Mr. Cogburn, és un personatge ambigu que marcarà la joveneta protagonista d'una manera molt forta. La jove protagonista a la seva vegada tindrà una influència definitiva sobre Cogburn i el ranger texà Laboeuf. El viatge iniciàtic que emprèn la noia  qua surt amb els dos homes a capturar l'assassí del seu pare ens en recorda  un altre,  és el del jove protagonista de l'Illa del tresor i la seva relació amb el pirata Long John Silver.  Mattie Ross és l'encarnació de l'autèntic heroi, el qual amb les seves qualitats morals i la seva  gran determinació i força de voluntat aconseguirà abastar el seu objectiu.

La protagonista, al final del llibre, ens explica perquè no s'ha casat:  dona d'intel.ligència preclara, que exerceix de banquera a la seva comunitat, no ha trobat ningú al seu nivell. Sembla que busca en Cogburn el pare que va perdre, però quan està a punt de retrobar-lo aquest mort. Laboeuf no li ha dit mai més res però sembla que n'estava una mica enamorada.
La ironia i les pinzellades d'humor afegeixen a la novel.la amenitat, cosa que el bon ritme  i el to directe de la història ja li havia proporcionat.  La versió cinematogràfica dels germans Cohen segueix fidelment el text, cosa que no va fer la versió anterior protagonitzada per John Wayne i que resultava molt més semblant a les pel.lícules de gènere de l'oest.

També et pot agradar

0 comentaris