Club de lectura d'adults -- mar 2011

divendres, d’abril 01, 2011

El passat dijous 31 de Març vam fer la tertúlia literària per comentar la novel·la anomenada "L'edifici Iaqubian". Tots els assistents van estar d’acord en l’amenitat i en l’oportunitat del llibre, després de tot el que Egipte està vivint ara mateix.

És tracta d’una obra molt interessant perquè fa una radiografia de la societat egípcia contemporània. L’edifici a què es refereix el títol se’ns presenta com el paradigma de la lluita de classes: els habitants del terrat són els més pobres, a la resta de pisos hi viuen persones de més poder adquisitiu, però els més rics que van ocupar originàriament l’edifici quan es va construir els anys trenta, han emigrat a d’altres zones residencials de El Caire.

Se’ns presenta una societat on la corrupció ho abasta tot, s’ha de pagar el corresponent suborn per poder adquirir el contracte d’un habitacle del terrat, per entrar al cos de policia, tot i haver aprovat l’examen... Es poden comprar càrrecs polítics, etc...

La condició femenina reduïda a l’explotació i a l’abús dels més poderosos, ja els siguin patrons, ja siguin homes d’edat però amb alt poder adquisitiu.

El fanatisme religiós com a resultat de l’abús, la humiliació i la ràbia, representat en el personatge de Hata, que tindrà un final tràgic. La desesperació dels joves que no veuen cap altre opció per sobreviure dignament que no sigui la de fugir a un país musulmà ric.

El missatge de l’autor, en boca d’un dels personatges, és que la dictadura és la font de tots els mals de la societat egípcia. Aquesta societat sembla que s’ha decidit a no suportar més aquestes condicions i s’ha revoltat contra el règim de Mubarak recentment.

També et pot agradar

0 comentaris