Club de lectura d'adults -- febrer 2011

divendres, de febrer 25, 2011

La sessió del Club de Lectura aquesta vegada no es va fer en el centre, com és habitual. Varem anar a sopar al restaurant Mesopotàmia, el propietari del qual és l’autor del llibre. Ens va cuinar un sopar molt bo i després vam tenir ocasió de comentar aspectes del llibre o de la literatura en general amb ell.

Com ja sabeu Pius Alibek és un cristià de la minoria assiriocaldea que hi ha al nord de l’Irak, tocant amb el Kurdistan. Lingüista i savi erudit, parla cinc idiomes, entre ells l’arameu, l’àrab, l’anglès el castellà i el català. Ha fet de professor durant quinze anys, però des de fa temps que va abandonar la docència per dedicar-se al seu restaurant i a una altra de les seves passions: la cuina. Ha traduït obres de l’àrab al català i actualment està preparant el seu segon llibre que sortirà d’aquí poc.

El llibre Arrels nòmades, és l’autobiografia dels primers vint-i-sis anys de l’autor. Des que neix a Ankawa el 1955, fins el 1981 que arriba a Barcelona. A la nostra ciutat està establert des d’aleshores i aquí han nascut les seves filles a les quals dedica el llibre perquè tinguin coneixement dels orígens paterns.

Ens acosta a un país i a una cultura que desconeixíem en bona part. Ens parla d’una societat on conviuen diverses llengües i diverses religions malgrat el règim autoritari baasista regnant . Ens descriu paratges bellísssims, actualment desapareguts, com són els aiguamolls del sud de l’Irak on encara hi havia un tipus de vida ancestral.

Amb un català esplèndid va bastint un relat on alterna la informació sociopolítica amb fragments literaris de gran magnitud. Després de la invasió d’Estats Units, el 2003,les vicissituds polítiques d’Irak han portat a què hi hagi una República Islàmica intolerant que menysté la dona. Davant d’aquesta situació Alibek manifesta que no hi vol tornar mai més.

Una vetllada agradable que ens va deixar mol bon gust a tots, fins i tot amb ganes d’intentar fer alguna de les receptes culinàries que vam poder tastar.

També et pot agradar

0 comentaris