Suite Francesa, Irène Némirovsky

dijous, de gener 03, 2008

Suite Francesa.- Irène Némirovsky, Ed. Salamandra , Barcelona 2006

Irène Némirovsky va morir a Auschwitz el 17 d’agost de 1942 quan tenia 39 anys, lloc on també va morir el seu marit pel novembre del mateix any. Les seves dues filles van sobreviure amagades gràcies a la protecció de la seva tutora. La maleta on hi havia el manuscrit amb aquesta obra les va acompanyar durant tota la seva fugida. Finalment, passats els anys, apareixerà l’obra de la seva mare com un homenatge pòstum. Suite Francesa va ser publicada el 2004.

L’obra s’inicia a París els dies previs a la invasió alemanya, descriu magistralment l’èxode que el fet provoca . Alterna escenes colpidores amb d’altres de grotesques i mostra l’ensorrament de l’ordre social imperant i el naixement d’una nova època. La presència dels alemanys despertarà odis però també històries d’amor i mostres públiques de col·laboracionisme.

Suite Francesa va ser concebuda com una composició en cinc parts, de les quals la seva autora només n’arribaria a escriure dues. Amb una gran lucidesa ens fa la radiogafia d’una societat que ha perdut el nord. Sorpren la gran maduresa de l’autora que no va tenir la perspectiva de la història per explicar uns fets que va viure de ben jove .

També et pot agradar

0 comentaris