El celler, Noah Gordon

dijous, de gener 03, 2008


El celler.- Noah Gordon, Roca editorial, Barcelona 2007


Ens endinsa en la història de la Catalunya rural de la segona meitat del segle XIX quan a Barcelona es viu la febre de la industrialització que provoca l’èxode del camp a la ciutat i les guerres carlines assolen el país amb una lluita sagnant. Ens descriu la vida dels pagesos que treballen durament per malviure en terres de sequer i que tenen com a única alternativa el treball a les fàbriques tèxtils amb condicions infrahumanes. Els personatges que poblen aquesta novel·la són homes i dones coratjosos que s’enfronten amb valentia contra el seu destí. Herois anònims que han poblat la nostra societat durant moltes i moltes generacions, que estimen , odien i gaudeixen de les coses senzilles i autèntiques que tenen al seu abast. L’extraordinària recreació d’una època i la convincent representació dels personatges estan al servei d’una història potent que enganxa amb força des del primer moment . Les descripcions dels paisatge i dels personatges són d’una gran bellesa i autenticitat. La història transcorre àgil i amena sense massa sobresalts. Aquesta obra agradarà a tots els públics però especialment a aquells que varen gaudir amb El metge o L’últim jueu.

Gordon, Noah (2007).El celler. Barcelona: Roca Editorial de Libros

En el apartado “agradecimientos”, el autor, Noah Gordon, comunica que “El celler” es una carta de amor a un país, y sus vinos: Cataluña. Con tal fin, crea un personaje, Josep González, que sitúa en El Penedes, en un momento determinado de la Historia de España, la segunda mitad del siglo XIX.

Josep González constituye la tercera generación de una familia gallega que emigró a Cataluña buscando mejorar sus condiciones de vida. Integrado en la sociedad catalana, Josep (como antes su padre y su abuelo) lucha denodadamente por sacar provecho a la tierra. Al principio cosecha un vino de poca calidad destinado a convertirse en vinagre. Poco a poco, aplicando la técnica aprendida por Josep en el Llanguedoc, consigue elaborar con paciencia y sabiduría un vino de calidad, que será fruto del esfuerzo y del buen hacer.

El personaje principal de la novela sufre una serie de acontecimientos políticos (la guerra carlista) y sociales (no tener derecho a la herencia familiar por no ser “el hereu”) que le llevan a tener que huir del país y refugiarse en Francia a una edad muy temprana. La dureza de sus primeras experiencias fuera de la familia van formando su carácter de hombre trabajador, honrado y luchador, y desembocan, pocos años mas tarde, en su triunfo personal y profesional

Belen Fernández ( professora de literatura castellana)


També et pot agradar

0 comentaris